nedjelja, 28. lipnja 2009.

41. LJETO VALPOVAČKO 23-28.lipnja 2009.


Udruga je na poziv od tajnice Ljeta Valpovačkog gđa.Nade Kaviciki postavila izložbu u sobi dvorca .
Sobu smo uredili ručnim radovima naših čalnova, otarcima,miljetima, ponjavama,ponjavcima, skutima, lutkama u nošnjama našeg sela Bogdanovaca.. te ostalim lijepim ručnim radovima kojima nam mnogi mogu pozaviditi..

subota, 20. lipnja 2009.

10.g. od povratka Gospe iz progonstva


Nakon pada sela Bogdanovaca 10.studenog 1991.g. filijala crkve Našašća Sv.Križa,kao i cijelo selo, bila je sravljena sa zemljom. Ostali su samo temelji.
U napola srušenoj crkvi je vojnik JNA pronašao kip Bl.Djevice Marije ,uzeo je kip sa sobom na kamionet i s ostalim vojnicima krenuo prema susjednom selu Petrovcima. Na putu prema Petrovcima kamionet je naletio na minu. Većina vojnika je poginula, nekolicina je teže i lakše ranjena, a vojnik koji je nosio Bl. Djevicu Mariju ostao je neogreban kao i kip.
Kada je došao k sebi pješke je došao do Petrovaca, ondje je kip predao ženama iz mjesta i zamolio ih da kip čuvaju i da će se on vratiti po njega. Prošle su godine, žene su se molile i čuvale Gospu,a vojnik s nikada nije vratio.
Nakon mirne reintegracije, žene su sve ispričale svom župniku vlč.Vladimiru, tadašnjem župniku grkokatoličke crkve u Petrovcima, koji je kip unio u crkvu i štovali su ga tamo iako se kod njih štuju ikone ,a ne slike.. Tada je taj svećenik dao staviti u vijesti vinkovačke televizije da posjeduju Gospu u njihovoj crkvi koja je vjerojatno iz obližnjih uništenih sela.
Tadašnjeg župnika filijalne crkve u Bogdanovcima Branimira Koseca obavijestio je mještanin Bogdanovaca g.Emerik Kiš da je gotovo 100 % siguran da je prikazana Gospa na vinkovačkoj televiziji iz Bogdanovačke crkve.
Tada su g. Kiš i fra.Branimir otišli u Petrovce i potvrdili da je kip iz Bogdanovaca.
Dogovoreno je s vlč.Vladimirom da se kip prenese svečano «kući» u Bogdanovce.
Dana 27.6.1999.g. Gospa je ispraćena iz Petrovačke crkve sa sv. misom tamo, a potom su napravili kolonu autima i Gospu su nosili na čelu kolone iz Petrovaca kroz ulice Vukovara, sve do Bogdanovaca gdje su se na početku sela zaustavili kod križa ,a tamo su je dočekali svi mještani sela. Od križa je procesija krenila pješke,pjevale su se marijanske pjesme, a taj dan su ptice pjevale i cvrkutale kao ni jedan dan nakon povratka iz progonstva, potom je služena sv.misa i bio ispričan događaj o toj Gospi koj je proživjela rat.

Sada 27.6.2009. obilježavamo 10. godina od povratka Gospe kući iz progonstva..
U 10 h s početka sela kod križa krenuti će svečana procesija u novoizgrađenu crkvu Sv.Leopolda Bogdana Mandića i nakon toga će biti služena sv.misa koju će predvoditi biskup đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić sa ostalom braćom svećenicima .
Sve vas pozivamo da nam se pridružite u tom svečanom trenutku!!

utorak, 9. lipnja 2009.

Slavonski sajam, Osijek(Tvrđa) 23.05.2009.

U sklopu etno-turističke manifestacije SLAVONSKI SAJAM, Osijek 2009. dana 23.svibnja u organizaciji udruge Regionalni etno centar Osijek i Turističke zajednice grada Osijek, program je obogaćen 1.Smotrom dječjeg folklora.
Na sajmu sudjeluju mnogobrojni izlagači na očuvanju kulturnog identiteta Slavonije,Baranje, Srijema ...
Pa tako se i naša Udruga "Bogdanovačka etno škrinjica" predstavlja sa tradicijom Bogdanovaca i rukotvorinama izrađenim u tom šokačkom selu..